Zöldmánia

Örömteli változások a Wizz Airnél

A Wizz Air, a Menzies Aviation és a Budapest Airport egyes járatok földi kiszolgálását ezentúl teljesen elektromos eszközökkel végzi.

A Budapest Airport zöldfordulatát a repülőtéren biztosított, elektromos berendezésekhez használt töltőinfrastruktúra alapozta meg. A kötelezettségvállalást a Menzies is támogatja, ugyanis a vállalat céljai közt szerepel, hogy 2025-ig az eszközeinek 25 százaléka már megújuló energiával működjön.

A cég által alkalmazott elektromos csomagszállító vontatók és szalagrakodók, napelemekkel ellátott utaslépcsők, földi áramellátó egység, push-back járművek, ivóvíz- és mosdóegységek támogatják a Wizz Air gépek minél biztonságosabb felszállását a Budapest Airportról, miközben javítják az energiafelhasználást és a működési hatékonyságot.

A teljesen elektromos földi kiszolgálás lehetővé teszi, hogy a dízelüzemű berendezésekhez képest repülőgépenként számítva akár 80 százalékkal csökkenjen a szén-dioxid-kibocsátás. A Menzies Aviation párhuzamosan két Wizz Air repülőt képes teljesen elektromos berendezésekkel kiszolgálni.

A légitársaság 14 gépet üzemeltet Budapesten, amelyek mindegyike keskeny törzsű Airbus A321neo típus. A repülők jelentős környezetvédelmi előnyöket kínálnak: a zajterhelés és a nitrogén-oxid-kibocsátás közel 50, a szén-dioxid-kibocsátás 20 százalékkal kevesebb az előző típushoz képest. A 2023-as pénzügyi évben a Wizz Air elérte eddigi legalacsonyabb, 53,8 grammos szén-dioxid-intenzitását, ami iparági rekord az európai légi közlekedésben – írta a turizmus.com.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK