Zöldmánia

Nincs esély a rengeteg műanyag ellen?

Hihetetlen mennyiségű műanyag kerül a tengerekbe, óceánokba, egészségügyi problémákat is okozva.

Az Earth Action (EA) nevű svájci környezetvédelmi szervezet közreadott egy felmérést arról, hogy a műanyagok előállítási, vagy felhasználási folyamata során hozzáadott vegyi anyagok milyen szintű szennyezést okozhatnak. Az eredmény pedig sokkoló, ugyanis csak a csomagolásokból legalább 166 ezer tonna műanyagadalék kerül a tengerekbe, és az olyan hétköznapi termékek, mint a szövetanyagok vagy a gépjárműabroncsok miatt pedig akár 30 ezer tonnát meghaladó mennyiség is szivároghat a tengerekbe, óceánokba.

Az EA szerint a műanyagadalékok többsége szabályozatlan és nem esett át klinikai teszteken, és több olyan egészségügyi problémával állhatnak kapcsolatban, mint például az elhízás, a termékenységi problémák és a rákos megbetegedések.

„A műanyagok nincsenek benne a periódusos rendszerben, mint a kobalt vagy a réz. Ezek vegyszerek elegyei, amelyek közül a legtöbb súlyosan mérgező. Néhány évtized alatt a bolygó minden négyzetcentiméterét beszennyeztük műanyaggal, amely egyre fokozódó mennyiségben ömlik a környezetbe” – mondta a Műanyagbolygó nevű civilszervezet társalapítója, Sian Sutherland.

Az EA a termékek összetételét és a hulladékok hatékony kezelését illetően nagyobb átláthatóságot kér globális szinten, valamint több javaslatot is tett az illetékesek számára többek között arról, hogy a hulladék mennyiségének csökkentéséért könnyen újrahasznosítható vagy többször fölhasználható anyagokat alkalmazzanak, valamint hogy végezzenek további kutatásokat arról, hogy mikor és hogyan kerülnek a műanyagadalékok a környezetbe és az emberi szervezetbe.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK