Zöldmánia

Nem megy nekünk ez a klímavédelem

Rekordmagas szintet ért el tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása világszinten, és egyelőre nincs esély a folyamat megfordítására.

Az évtizedek óta megrendezett, a klímaváltozás veszélyeire figyelmeztető nemzetközi konferenciák és a figyelemfelhívó tanulmányok százainak kiadása ellenére továbbra is „rossz irányba tart” a világ.

Ennek legfőbb bizonyítéka, hogy a földön mért legfontosabb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid átlagos koncentrációja 2022-ben haladta meg először több mint 50 százalékkal az iparosodás korai szakaszában mért értéket, továbbá az, hogy a kibocsátás az idén is tovább nőtt. A Meteorológiai Világszervezet adatai szerint az egyéb üvegházhatású gázok, így a metán és a nitrogén-oxid koncentrációja, illetve az emelkedésük is rekordszintet ért el 2022-ben.

Az ENSZ egy korábbi tanulmányának adatai szerint 2022-ben a föld átlaghőmérséklete 1,15 fokkal volt magasabb a 19. század második felének értékénél. Egy ilyen mértékű szennyezettséggel és emelkedéssel nem tartható a 2015-ös párizsi klímaegyezmény vállalása, amely szerint a globális felmelegedés az iparosodás előtti szinthez képest nem haladhatja meg az 1,5 vagy szélsőséges esetben a 2 Celsius-fokot.

mennyiben ezt a célt nem sikerül tartani, még szélsőségesebb időjárásra, intenzív hőségekre, a jéghegyek további olvadására, a tengerek vízszintjének emelkedésére, valamint a tengervíz savasodására számíthat az emberiség.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK