Zöldmánia

Műanyagok miatt perelték be a Pepsit

A Buffalo folyó mentén vizsgálták a csomagolásokat, közel kétezer darabból 17 százalék a PepsiCo termékeiből származott.

Beperelte New York állam a PepsiCo-t a Buffalo folyó mentén található műanyagszennyezés miatt, amellyel a cég állítólag károsítja a víz élővilágát is. A per szerint a vállalat a probléma legnagyobb okozója.
A cég szóvivője szerint a vállalat átláthatóan jár el a műanyaghasználat csökkentése érdekében. A PepsiCo a világ második legnagyobb élelmiszeripari társasága, és több más nagyvállalatot is perbe fogtak a helyi hatóságuk a környezetre gyakorolt hatásuk miatt, múlt héten többet között a Coca-Colát, a Danone-t és a Nestlé-t is gyanúsítják azzal, hogy félrevezető állításokat fogalmaztak meg a műanyag palackjaikról.

A vállalatokat zöldmosással vádoljak, azaz amikor környezetbarátabbnak, zöldebbnek vagy fenntarthatóbbnak állítanak be valamit, mint amilyen az valójában. Ezzel a cégek félrevezethetik a fogyasztókat, akik azt remélik, hogy az ilyen termékek választásával segíteni tudnak a bolygón.
A Buffalo folyó mentén 13 helyszínen gyűjtöttek össze mindenféle hulladékot és vizsgálták meg, ebben pedig a PepsiCo egyszer használatos műanyag csomagolásai jelentek meg legnagyobb számban. A 1916 darab szemét 17 százalékát tették ki, emellett jelentősek voltak a McDonald’s és a Hershey’s csomagolásai is.

New York állam szerint a PepsiCo legalább 85 különböző ital- és 25 snackételmárkát gyárt, termel és csomagol, amelyek túlnyomórészt egyszer használatos műanyagban kerülnek forgalomba. A Pepsi közleményében azt írta, hogy komolyan gondolja a műanyagcsökkentést és a hatékony újrahasznosítást. Hozzátették, hogy ez egy összetett kérdés, amelyhez vállalkozások, önkormányzatok, hulladékcsökkentő szolgáltatók, közösségi vezetők és fogyasztók bevonására is szükség van.

A perben azt állították, hogy Buffalo város ivóvízellátásában mikroműanyagokat mutattak ki, amelyek a reprodukciós zavaroktól kezdve a bélgyulladáson át a neurotoxikus hatásokig sok káros egészségügyi hatást okozhatnak – írta a hvg.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK