Zöldmánia

Az elit Szaúd-Arábiába jár majd síelni

Az arab ország egy újabb hatalmas beruházásként síközpontot épít a „jövő városába”, Neom Citybe.

Szaúd-Arábia egyik legnagyobb beruházása a Neom gigaprojekt, ennek részeként épül meg a Trojena névre keresztelt wellness- és síközpont, amely minden évben három hónapig áll a síelők rendelkezésére. Az év többi részében pedig vízi sportokat űzhetnek és hegyikerékpározhatnak a turisták a területen.

„Az emberek elsőre mindig arra kérdeznek rá a síközponttal kapcsolatban, hogy Szaúd-Arábiában van-e egyáltalán hó. Az igazság az, hogy nekünk mindössze mínusz 3 fokra van szükségünk ahhoz, hogy Neomban havat hozzunk létre, erre pedig az év három hónapjában lehetőségünk is van” – mondta el Clark Williams, a Neom projekt marketing- és kommunikációs vezetője.

A síközpont koncepciója, hogy a turisták mindent megtaláljanak egy helyszínen, amit egy klasszikus hegyi faluban szétszórva érhetnek csak el: az éttermeket, a wellnessfürdőket és több szállodát. Télen a síelők összesen 36 kilométer hosszú pályákon síelhetnek majd, az év többi részében pedig a mesterséges tó, a különféle vízi sportok és a hegyi kerékpározás nyújtotta lehetőségeket élvezhetik a látogatók. A központ nyitása 2026 végére várható, a fejlesztés jelenleg az első fázisában tart.

YouTube video

A fenntartható turizmusra tekintettel a Trojena építői a hó készítésekor a vízfelhasználás minimalizálására és a víz visszanyerésének maximalizálására összpontosítanak. A tervek szerint a hóágyúzás során a lehető legtöbb fenntartható erőforrást használják majd fel, legyen az nap- vagy szélenergia – írta a turizmus.com.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK