Zöldmánia

Szigorítják a csomagolóanyagokat

Az Európai Bizottság részéről új javaslatokat fogalmaztak meg a műanyaghulladékok visszaszorítása érdekében.

A csomagolásra és a csomagolási hulladékra vonatkozó uniós szabályok a csomagolás tervezésére és a csomagolási hulladék kezelésére egyaránt kiterjednek, céljuk a nemzeti intézkedések harmonizálása, a hulladékkeletkezés megelőzése, valamint az újrafelhasználás, újrahasznosítás és hasznosítás fokozása. Ezek a szabályok 1994-ből származnak, és 2018-ban módosultak. Mivel az EU egyik célkitűzése a körforgásos gazdaság megteremtése 2050-re, ezért a parlament a szabályok új felülvizsgálatára irányuló bizottsági javaslaton dolgozik.

Az unióban 2021-ben összesen 84,3 millió tonna csomagolási hulladék keletkezett, 4,8 millió tonnával több, mint egy évvel korábban. A legtöbb papír és karton (40,3 százalék) volt, ezt követte a műanyag (19), az üveg (18,5), a fa (17,1) és a fém (4,9). Ez azt jelenti, hogy átlagosan minden EU-s polgár 189 kg csomagolási hulladékot termelt, a legkevesebbet a horvátok (74 kg), a legtöbbet az írek (246 kg). Abban az évben csomagolási hulladék mintegy 64 százalékát újrahasznosították, és nagyjából 80 százalékát hasznosították, ami azt jelenti, hogy a hulladékot úgy kezelték, hogy a jövőben hasznos célt szolgálhasson, beleértve az újrahasznosítást is.

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága 2023 októberében fogadta el álláspontját. E szerint a képviselők szeretnék a nagyon könnyű műanyag zacskók árusításának betiltását, konkrét hulladékcsökkentési célokat a műanyag csomagolásokra vonatkozóan. Emellett ösztönözni az újrafelhasználási és utántöltési lehetőségeket azáltal, hogy konkrét kritériumokat határoznak meg az újrafelhasználható csomagolásra, valamint lehetőséget biztosítanak a fogyasztók számára, hogy a saját tárolóedényeiket használják az élelmiszerek és italok elvitelére. Továbbá a tartósan megmaradó szennyező anyagok betiltását, amelyeket az élelmiszerek tűz- vagy vízálló csomagolására használnak és amelyek hatással lehetnek egészségünkre – számolt be róla az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK