Zöldmánia

Egyre többen aggódnak a klíma miatt

A Google keresőjétől egyre többen várják a választ arra, hogy mit lehet kezdeni a felmelegedéssel.

A keresésekből az is kitűnik, hogy ez nemcsak érdekli, hanem nyomasztja is a felhasználókat: egyre többen kerestek rá a klímaszorongásra vagy az ökoszorongásra. A techcég adatai szerint 2023 első 10 hónapjában huszonhétszer annyian kerestek rá a klímaszorongásra angol nyelven, mint 2017-ben. Más nyelveken is megnövekedett az érdeklődés: portugálul 73-szor, kínaiul pedig 8,5-ször annyian érdeklődtek a téma iránt, mint hat évvel ezelőtt. Ebből még nem következik, hogy a portugálok között ennyivel növekedett volna a szorongók száma, de a növekvő érdeklődést az adatok jól mutatják.

A kutatás szerint az északi országokból különösen sok klímaszorongós keresést indítottak: az összes, klíma- vagy ökoszorongásról szóló kérdés 40 százalékát Finnországban, Svédországban, Dániában vagy Norvégiában tették fel.

A Google egy meg nem nevezett szóvivője szerint az adatokból az is kitűnik, hogy az embereket a részproblémák is egyre jobban érdeklik: a klímaváltozásról, az üvegházhatású gázok kibocsátásáról és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásról szóló keresések száma 120 százalékkal nőtt az elmúlt 12 hónapban.

Egy két évvel ezelőtti kutatás szerint a 16 és 25 év közöttiek 60 százalékát nagyon vagy rendkívüli módon aggasztja a globális klímaválság, 45 százalékuk pedig arról számolt be, hogy ez az érzés a mindennapjaikon is érezhető nyomot hagy – írta a qubit.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK