Zöldmánia

Ennek a hulladéknak örülnének az orvosok

A Sprin-D Challenge program célja egy hulladékot vegyi anyagokká alakító létesítmény, amely orvosi eszközök nyersanyagait állítja elő.

A Sprin-D Challenge Circular Biomanufacturing egy 1,5 millió eurós keretösszegű hároméves verseny, amit egy német innovációs ügynökség indított. Több mint 50 csoport jelentkezett; ebből nyolcat választottak ki az első szakaszba, hogy olyan újszerű biofeldolgozási technikákat fejlesszen, amelyek a legjobb eséllyel járulnak hozzá a körforgásos gazdasághoz.

A Nottinghami Egyetem Materi–8 projektje baktériumokat használ a hulladék akrilmolekulákká alakításához. Ezekből – más monomerekkel keverve – polimereket, azokból pedig orvosi eszközöket lehet előállítani. A csapat egy egyedi konténeres rendszer megépítését tervezi, lehetővé téve a technológia lokális felhasználását.

„A Sprin-D-finanszírozás egy izgalmas kihívás a projekt számára, mivel lehetőséget ad arra, hogy a kutatásunkat életre hívjuk, és valódi változást érjünk el azokban az országokban, amelyeket elárasztanak a hulladékok, de nincsenek meg a hulladék kezeléséhez szükséges létesítményeik” – magyarázta Sam Bryan, a Nottinghami Egyetem adjunktusa. – „A következő 12 hónap létfontosságú lesz, mivel arra összpontosítunk, hogy bebizonyítsuk: az eljárás működőképes. Szeretnénk továbblépni a verseny következő szakaszába, ahol további finanszírozást kapnánk a folyamatos biogyártórendszer kifejlesztésére. Ez additív gyártási technikák segítségével lesz képes termékeket előállítani. A csapatunk elkötelezett amellett, hogy a hulladékból valami hasznosat csináljunk, ahelyett, hogy hagynánk a bolygó további szennyezését.”

A projekt első szakaszában a csoport arra koncentrál, hogy a baktériumokat rávegye a textíliákból, az üvegházi termesztés melléktermékeiből és a mikroműanyagokból származó anyagkeverékek fogyasztására – írta a newtechnology.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK