Zöldmánia

Bécsben kötelező napelemet használni

A jövőben nem épülhet társasház napelemek nélkül, a régebbi épületek felújításakor pedig ki kell zöldíteni a belső udvart.

Nemsokára életbe léphet a bécsi építési szabályzat módosítása, amelyet a napokban fogadott el a bécsi tartományi parlament. Ez kötelezővé teszi a napelemeket az új épületeknél, az át- és hozzáépítéseknél a földgáz helyett a megújuló energiaforrásokon alapuló fűtési rendszereket részesíti előnyben, egyszerűsíti a napelemrendszerek kiépítését, valamint a zöldhomlokzatok és zöldtetők létesítését.

Mindezek mellett az új építésű épületeknél a zöldterületek nagysága mellett a telepítendő fák számát is előírja, míg a társasházak felújításánál ki kell zöldíteni a belső udvart.

A rendelet egyharmaddal csökkenti az új építésű épületek esetében kötelezően létesítendő parkolóhelyek számát, ha e-töltőállomás vagy carsharing-állomás van a közelben, jobban védi az 1945 előtt épült épületeket, szigorítja a rövid távú lakáskiadást is: már lakóövezeten kívül eső ingatlanok esetében is évente legfeljebb 90 napra lehet kiadni egy lakást az olyan szálláskereső platformokon, mint például az Airbnb.

A módosítás kidolgozása 2022 novemberében kezdődött közigazgatási szakemberek, kutatók valamint tudományos munkatársak bevonásával. A változtatások célja, hogy az elkövetkező évtizedekben is minőségi, megfizethető lakhatást biztosíthassanak a bécsieknek, szem előtt tartva a klímavédelmet és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást – írta a Bécs város Nemzetközi Irodája.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK