Zöldmánia

Már nem hiszünk a nagyobb cégeknek

Noha a fenntarthatóság fontos szempont a befektetési döntések meghozatalakor, a befektetők 94 százaléka szerint a fenntarthatósági teljesítményről szóló vállalati jelentések megalapozatlan állításokat tartalmaznak.

A PricewaterhouseCoopers (PwC) 2023-as globális befektetői felméréséből kiderül, hogy a megkérdezettek 57 százaléka nagyobb transzparenciát és következetességet szeretne látni a fenntarthatósági jelentés adataiban.

Míg 2022-ben 87, addig az idén már a befektetők 94 százaléka komoly aggályokat fogalmazott meg a fenntarthatósági jelentések és a bennük foglalt információk megbízhatóságával – vagyis az úgynevezett zöldrefestéssel (greenwashing) – kapcsolatban. Úgy vélik, hogy a jelentések valamilyen mértékben tartalmaznak megalapozatlan állításokat, de közülük 15 százalék azt gondolja, hogy az ilyen állítások „nagyon nagy mértékben” szerepelnek a beszámolókban.

A befektetők azt várják a szabályozó hatóságoktól és szabványalkotó testületektől, hogy átláthatóságot és következetességet teremtsenek a vállalatok fenntarthatósági jelentéseiben. A felmérés kiterjedt arra is, hogy a befektetők a mesterséges intelligencia hatékonyabb alkalmazását kritikus fontosságúnak tekintik az értékteremtés szempontjából (61 százalék szerint az MI gyorsabb alkalmazása „nagyon” vagy „rendkívül” fontos, a „mérsékelten fontos” válaszokat is beleértve ez az arány 85 százalékra nő), miközben elismerik a kockázatok kezelésének fontosságát.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos kockázatokat minden aspektusból jelentősnek értékelik, a többség a „mérsékelttől” a „nagyon nagy mértékű” kockázatig skálázta ezeket: az adatbiztonság és a magánélet védelme szempontjából 86 százalék, az elégtelen vállalatirányítás és ellenőrzés tekintetében 84 százalék, a félretájékoztatás vonatkozásában 83 százalék érzékel jelentős kockázatot, míg 72 százalék szerint az elfogultság és diszkrimináció miatt problémás az MI.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK