Zöldmánia

Kész a nagy kínai terv

Kína 2025-re a 2020-as évhez képest tíz százalékkal kívánja csökkenteni a 2,5 mikrométernél finomabb szálló por sűrűségét, és a súlyos szennyezéssel járó napok számát egy százalék alatt akarja tartani.

A tervek szerint ennek érdekében szigorúan és észszerűen szabályozzák a teljes szénfelhasználást, és korlátozzák a nagy kibocsátású projekteket a levegőminőség javítása érdekében. Az intézkedések között megjelenik az új és tiszta energiaforrások fejlesztése, a földgáztermelés növelése, valamint a nagy energiafogyasztást és magas kibocsátást eredményező projektek visszaszorítása. A terv egyik célja, hogy a Peking–Tiencsin–Hopej régió és a környező területek szénfelhasználását 2025-ig a 2020-as szinthez képest mintegy tíz százalékkal mérsékeljék, míg a Jangce folyó deltájában 5 százalékos csökkentést szeretnének elérni.

A kormány továbbá célul tűzte ki, hogy 2025-re az alternatív vagy megújuló forrásokból származó energiafogyasztás a teljes fogyasztás mintegy húsz százalékát tegye ki. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében Kína az elektromos járművek használatát is ösztönzi: 2025-re a kulcsfontosságú régiókban, köztük Pekingben, Tiencsinben és Sanghajban az autópályák töltőállomásainak legalább nyolcvan, más régiókban pedig legalább hatvan százalékán elektromos töltőállomásokat kell elhelyezni.

Az északi és északnyugati régiók kulcsfontosságú bányászati csomópontjai körüli távolsági szénszállítás kilencven százalékát a vasútnak kell majd biztosítania, növelve emellett a vízi áruszállítást is.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK