Zöldmánia

A klímaváltozás elviszi a karácsonyt?

A globális klímamodellek szimulációi azt mutatják, hogy a havazás arányaiban kevesebb lesz Európában a decemberi-januári időszakban, így itthon nem nagyon számíthatunk fehér karácsonyra.

A Copernicus oldalán elérhető interaktív térképen megnézhető, hogy Európa egyes országaiban, valamint régióiban a különböző forgatókönyvek szerint hogyan alakul a karácsonyi időszakban a havazás gyakorisága a 21. század során. Az optimista, a közepes és a pesszimista szcenárió 2 fok alatti, 3 fok alatti, illetve ennél magasabb globális átlaghőmérséklet-emelkedést feltételez 2100-ra.

Közép-Európában a vizsgált időszak első felében még nincs igazán komoly különbség az egyes forgatókönyvek között, azonban a század közepére és végére ez már megváltozik: az optimista szerint régiótól függően 20-30 százalék a havazás aránya a teljes csapadékból, a pesszimistább alapján azonban csak 5-15.

Magyarországon az évszázad elején 10 és 40 százalék között alakul a decemberi-januári havazás aránya a teljes csapadékhoz viszonyítva, a Nyugat-Dunántúlon egyes szimulációk szerint pedig 50 százalék fölé is emelkedhet ez az arány.

A század közepére azonban mind a nyolc hazai régióban a havazás arányának 30 százalék alá esése valószínűsíthető, a 2090-es évekre pedig a pesszimista forgatókönyv szerint 10 százalék alá esik a hó részesedése a csapadékból.

A havazás arányának csökkenése nem csak az ünnepi hangulat elmaradása miatt probléma, a globális felmelegedést is tovább erősítheti, mivel a hónak jelentős a sugárzás-visszaverő képessége. Emellett víztároló szerepe is van: a kevesebb hó az árvizek előfordulásának idejét is módosíthatja – írta a masfelfok.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK