Zöldmánia

Még jobb lesz BKK-val utazni

További negyven korszerű, környezetbarát, teljesen elektromos meghajtású autóbusszal gazdagodhat a fővárosi járműpark 2026-tól.

Októberben 50 szóló, ezúttal pedig 20 csuklós és 20 midi elektromos busz forgalomba állítására írt ki közbeszerzési eljárást a BKK. A buszok általános üzemeltetésén kívül, amelybe a járművek karbantartása és a járművezetők alkalmazása tartozik, a töltő-infrastruktúra kialakítását és üzemeltetését is a leendő szolgáltatónak kell biztosítania. Elvárás a járművekkel szemben, hogy olyan tulajdonsága és felszereltsége (légkondicionálás, akadálymentesség, fedélzeti kamerák, korszerű utastájékoztató rendszer) legyen, ami növeli az utasok komfortérzetét.

Az elmúlt időszakban a BKK többször tesztelt teljesen elektromos hajtású buszokat a szolgáltatóival, a BKV Zrt.-vel és az ArrivaBus Kft.-vel közösen, hiszen Budapesten fontos célkitűzés a modern, környezetbarát járművek használata a közösségi közlekedésben. Az Európai Bizottság által meghirdetett Zöld Megállapodás 2050-ig karbonsemleges Európai Uniót vizionál. A stratégiai célkitűzéseknek megfelelően a Budapesti Mobilitási Terv a buszágazatban a zéró emissziós járművek beszerzését preferálja: trolibuszokét és elektromos buszokét, így a fővárosi járműtesztre az EU célkitűzéseivel összhangban került sor.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK