Zöldmánia

Nagy a titkolózás a klímaváltozás körül

Hiába határoznak meg átfogó klímacélokat a vállalatok a befektetők nyomására, közel felük nem hozza nyilvánosságra, miként akar ezeknek megfelelni.

Az EY globális klímakockázati barométeréből kiderült, hogy a vizsgált cégek közel 74 százaléka nem számszerűsíti a kimutatásaiban, hogy az éghajlatváltozásnak milyen hatása van a működésükre. Sőt, ezt a területet nem kezelik a súlyának megfelelően a pénzügyi eredmények kiértékelésekor sem.

Annak ellenére, hogy a klímahelyzet kockázatait bemutató vállalati riportok részletessége és minősége tavalyhoz képest 6 százalékkal javult, a gyakorlati lépések üteme továbbra is lassú. A jelentéstétel mellett valódi és átfogó intézkedésekre volna szükség, hogy a társaságok el is érjék a kitűzött klímacélokat.

„A környezettudatos befektetők a beruházásaiknál egyre inkább figyelembe veszik a klímakockázatokat, ami komoly nyomást helyez a társaságokra. Azoknál a vállalatoknál, ahol átlátják, hogy miként függ össze az éghajlatváltozás hatása az üzleti stratégiájukkal, könnyebben képesek teljesíteni az új közzétételi elvárásokat, míg azok, amelyek továbbra is csak formailag próbálnak megfelelni, komoly nehézségekkel néznek majd szembe a követelmények szigorodásával” – emelte ki Lukács Ákos, az EY Klímavédelemmel és Fenntarthatósági szolgáltatásokkal foglalkozó területének vezetője.

A fenntarthatósági beszámolók továbbra sem elég részletesek, és az ezekre vonatkozó szabályozás sem mutatkozik elég hatékonynak. A klímahelyzet pénzügyi kockázatairól szóló vállalati jelentések minőségét tekintve az Egyesült Királyság (66 százalék), Németország (62), Franciaország (59), Spanyolország (59) és az Egyesült Államok (52) volt a legjobban teljesítő állam. India (36 százalék), Kína (30), valamint több távol-keleti ország vállalatainak riportjai ehhez képest jelentősen elmaradnak. Az adatok alapján a szigorú közzétételi szabályozással és elkötelezett befektetői vagy döntéshozói közösséggel felvértezett országok továbbra is előrébb járnak. Azok a piacok pedig, ahol nincsenek kötelező érvényű klímapolitikai követelmények, lefelé húzzák az átlagot.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK