Zöldmánia

Így van esély a klímaváltozás ellen

Az idén több mint 2,5 millió facsemetét ültetett erdőfelújítások és erdőtelepítések, valamint megbízásos munkák során a Pilisi Parkerdő.

A Pilisi Parkerdő Zrt. az idén az általuk kezelt erdőkben mintegy 145 hektárt érintően végzett erdősítést. A munkálatok során az erdészek 716 ezer facsemetét ültettek el és 13 750 kilogramm cser- és kocsánytalantölgy-makkot vetettek. Emellett a cég az erdők természetes úton való megújítása során mintegy 250 hektáron több száz ezer természetes úton kelt tölgy- és csermagonc növekedését segítette, valamint 39 hektár új erdő telepítésére is sor került, összesen 124 ezer csemete elültetése és 11 100 kilogramm csermakk vetése mellett.

A Pilis Parkerdő ezenfelül az ország több pontján hajtott végre növénytelepítéseket, amelynek a mértéke mintegy másfél millió darab fásszárú (különböző, zömmel őshonos cserje- és fafajok) növényre tehető. A társaságnak az idén a legfontosabb szakmai feladata a három éve indított Városierdő-fejlesztési Program folyatása volt. „A Városierdő-fejlesztési Program harmadik évében jó néhány, budapesti önkormányzatok és piaci szereplők támogatásával megvalósított kisebb, kerületi erdőfejlesztésen, egy nyolc eseményből álló szakmai workshopsorozaton és egy általunk szervezett, budapesti városierdő-konferencián vagyunk túl. A program az eddigi tapasztalatainak ismeretében röviden azt lehet mondani, hogy az általunk kezelt, összesen 3600 hektár területű, állami tulajdonú fővárosi erdő elsődleges szerepe Budapest klímavédelme, másodlagos pedig az emberek számára nyújtott rekreációs-egészségvédelmi funkciói. A program folytatása során minden mást ezeknek a legfontosabb szempontoknak rendelünk alá” – mutatott rá Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.

A Parkerdő két éve indította el Erdőbarát Rendezvény programját, amelyhez olyan szervezők, vállalkozások csatlakozhatnak, amelyek erdei programokat, túrákat, különféle versenyeket, illetve kulturális rendezvényeket kínálnak az érdeklődők számára. A társaság az idén saját gazdálkodásából származó költségvetéséből mintegy 450 millió forintot fordított annak az erdei turisztikai infrastruktúrának a fenntartására, amelyet többek között az Erdőbarát Rendezvényeken résztvevők is használnak.

E program keretében a közösségi erdőfenntartási hozzájárulásokból a parkerdő 2022-ban 9,3 millió, 2023-ban pedig 11,6 millió forint bevételre tett szert, amit többek között erdei pihenőhelyek felújítására, karbantartására, a Mogyoró-hegyi erdei iskola közelében kialakított új tanösvényre, de főképp szemétszedésre és a közjóléti-turisztikai infrastruktúra karbantartására fordított.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK