Zöldmánia

Leáldozott a napelem-telepítéseknek?

Január 1-jétől kivezették a háztartási méretű kiserőművek szaldóelszámolási rendszerét, ám az új napelemes elszámolási rendszer visszafelé sülhet el.

Kérdéses, hogy az új feltételekkel megéri-e majd napelemet telepíteni a háztetőkre, mivel 2024 elején kivezetik a háztartási méretű kiserőművek szaldóelszámolását, amit úgynevezett bruttó elszámolás vált fel. Ez az átállás a szakértők szerint remek lehetőséget kínált (volna) egy korszerű elszámolási rendszer bevezetésére, amely figyelembe veszi a villamos energia valódi értékét, a hálózathasználat költségeit.

Csakhogy a Másfélfok elemzői szerint a bruttó elszámolás a jelenlegi formájában rontja a napelemes rendszerek megtérülési mutatóit, nem ösztönzi majd rugalmas termelésre és fogyasztásra a napelem-tulajdonosokat, de az akkumulátoros tárolásban és az okosmérőkben rejlő nagy potenciált sem tudjuk vele teljesen kihasználni. Mivel már nem lehet éves szinten összevezetni a hálózatról fogyasztott és a napelemek által a hálózatra termelt villamosenergia-mennyiséget, hanem a vételezést és betáplálást havonta külön számlázzák majd ki.

Összességében tehát szerintük egyelőre túl a bizonytalanság, és kérdéses, hogy egyáltalán megéri-e 2024-ben belevágni a háztartások fejlesztésébe – írta a masfelfok.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK