Zöldmánia

A halakat sem kíméli az éghajlatváltozás

A klímaváltozás következtében az édesvízi halfajok negyedét fenyegeti a kihalás veszélye világszerte.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által közzétett, a veszélyeztetett fajok globális vörös listájának legfrissebb verziója szerint a klímaválság miatt rendkívül komoly veszély fenyegeti többek között az atlanti lazacokat, a zöld teknősöket és a nagy levelű mahagóni fákat.

Grethel Aguilar, az IUCN főigazgatója egy nyilatkozatban rámutatott, az éghajlatváltozás veszélyezteti a bolygónk élővilágának sokszínűségét, és aláássa a természet azon képességét, hogy kielégítse az alapvető emberi szükségleteket. A friss jelentésben vizsgált mintegy 15 ezer édesvízi halfaj 25 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye, míg 17 százalékát az éghajlatváltozás következményei, köztük a vízszintek ingadozása és az évszakok változása.

A leglátványosabb változás az atlanti lazac populációjában következett be: a jelentés szerint náluk 2006 és 2020 között 23 százalékos csökkenést tapasztaltak, ezáltal a faj a legkevésbé aggasztó kategóriából a majdnem veszélyeztetett kategóriába került.

Arra is kitértek, hogy a Csendes-óceán középső déli részén és a Csendes-óceán keleti részén élő zöld teknősök új besorolása a veszélyeztetett, illetve a sebezhető kategória. A tengerek emelkedő hőmérséklete ugyanis csökkenti annak az esélyét, hogy a kisteknősök kikelnek, valamint a zöld teknősök táplálékául szolgáló tengeri fűállományt is. Az emelkedő tengerszint elárasztja a fészkeket és vízbe fojtja a kicsinyeket, míg a kifejlett teknősöket gyakran az ipari halászat melléktermékeként fogják ki és ölik meg – írta a liner.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK