Zöldmánia

Egyre gyakoribbak lesznek az árvizek

Német szakértők az országot sújtó súlyos áradások közepette arra figyelmeztettek, hogy a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak lesznek az árvizek, ezért át kell alakítani az árvízvédelmi stratégiákat.

Ralf Merz, a hallei Helmholtz Környezetvédelmi Kutatóintézet hidrológusa szerint az éghajlatváltozás következtében megváltozik az árvizek lefolyása, ezért a jövőben minden bizonnyal más típusú árvizeket fogunk látni. Hozzátette: az ilyen hosszúra nyúló árvizek minden bizonnyal egyre gyakoribbak lesznek.
Németországban napok óta önkéntesek ezrei dolgoznak az árvízi védekezésen.

Az áradások Alsó-Szászországot, Észak-Rajna–Vesztfáliát, Szász-Anhalt és Türingia tartományt érinti a leginkább. A meteorológiai szolgálat heves esőket jelzett előre csütörtökig Alsó-Szászországban és péntekig Türingiában. Szerdára a sok eső miatt Alsó-Szászország egyes részein és Brémában súlyos lett a helyzet, több folyón harmadfokú az árvízkészültség.

Merz úgy vélte, hogy az árvizek okozta károk nagy részét el lehetett volna kerülni, és hangsúlyozta, hogy át kell gondolni: jól működnek-e a jelenlegi védekezési technikák. Azt mondta: nem biztos, hogy az, amit a korábbi tapasztalatokból leszűrtünk, az a jövőben is mindig beválik. A problémák között jelezte, hogy ma már sokkal kevesebb a természetes árterület. Viszont elismerte, hogy az árvízvédelem sohasem lesz százszázalékos, mivel ez anyagilag és technikailag sem megvalósítható, ráadásul az átalakult tájat sem lehet visszaalakítani.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK