Zöldmánia

Az Aldi mindenre felkészült

Az új jogszabályoknak megfelelően az Aldi Magyarország valamennyi üzleténél befejezte a visszaváltó automaták telepítését.

Az Aldi 2017-től teljes hálózatával zöldáramra állt át, az E.ON Csoporttal közösen az ország egyik legnagyobb e-töltő-hálózatát építi ki és 18 üzleténél elhelyezett napelemeivel az összes magyarországi áruháza éves szintű energiaigényének mintegy 2,3 százalékát termeli meg helyi szén-dioxid-kibocsátás nélkül. Emellett e-kamiont állított üzembe áruházai kiszolgálására.

Az idén országos szinten megváltozik az üvegvisszaváltási rendszer, megjelenik a visszaváltási díj. A január 1-je után így forgalomba hozott PET, fém és üveg italospalackokat, illetve italosdobozokat már a visszaváltási díjjal terhelten lehet megvásárolni. A fogyasztók visszaváltási automatáknál adhatják le ezeket a palackokat, akiknek leadáskor a visszaváltási díj visszajár. A cél az újrahasznosítási arány növelése, a keletkező hulladék csökkentése. Az Európai Unió szándéka szerint 2029-re 90 százalékra nőne a PET-palackok visszagyűjtési aránya, így jelentős mennyiségű műanyag, illetve egyéb hulladékterheléstől szabadulna meg a környezet.

A magyar jogszabály értelmében a 400 négyzetméternél nagyobb eladóterű üzleteknek, amelyek forgalmának döntő része élelmiszer-értékesítésből származik, kötelező jelleggel kell telepíteniük visszaváltó automatákat. Az Aldi mind a 172 hazai áruházának eladótere nagyobb ennél, ezért a vállalat már 2023 tavaszán felkészült a visszaváltó automaták elhelyezésére, és mára az összes üzleténél üzembe is állította ezeket. A kisebb üzleteknél jellemzően az eladótérben, vagy a szélfogóban helyezték el a gépeket.

A fogyasztók az ép palackokat az automatáknál leadva levásárolható vagy készpénzre váltható kupont kapnak, áprilistól pedig bankszámlára utalás formájában is hozzájuthatnak az ellenértékhez, emellett a visszaváltási díj jótékonysági szervezet részére is felajánlható az automata kijelzőjén jelzett lehetőség választásával.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK