Zöldmánia

Csak a szokásos: bezzeg Bécsben…

Az idei évtől évi 15 millió euróra bővítette a napelem-támogatási keretét az osztrák főváros.

Tavaly novemberig Bécsben 3300 új napelemes rendszert telepítettek, amelyeknek az összteljesítménye 55 MWp. Ezzel a város túl is teljesítette a 2023-ra kitűzött célját, az 50 megawattpeak teljesítménybővítést. Év végére városszerte már 8000 napelemes rendszer működött, amely több mint 155 MWp áramot termelt. Ez 44 ezer háztartás ellátására elegendő és 35 ezer tonnányi szén-dioxidtól kíméli meg a környezetet.

Mivel Bécs célja, hogy 2030-ra a háztartások egynegyede napenergiát használjon, 2024-től évi 15 millió euróra emelték a város napelem-támogatási keretét. Ráadásul átdolgozták az igénylés szabályait is, hogy bárki – legyen szó privát háztartásról, építtetőről vagy vállalkozásról –, aki a napelem gondolatával kacérkodik, találjon megfelelő támogatást. 500 kWp-ről 1000 kWp-re emelték például a támogatott napelemrendszerek méretének a felső határát, mivel a nagy kiterjedésű rendszerek különösen hatékonyak. Ezeknél az 501 és 1000 kWp közötti részre kilowattpeakenként 150 eurós támogatás igényelhető.

Főleg a bécsi vállalkozások és építtetők számára hasznos, hogy mostantól támogatják az önálló mérőhely nélküli napelemes rendszerek bővítését is – méghozzá kilowattpeakenként 150 euróval. Ráadásul ezt a zöldtető-támogatással is kombinálni lehet, vagyis újabb támogatáshoz juthat például egy napelemekkel ellátott társasház, ha zöldtetőt létesít, amely fölé árnyékolóként újabb napelemeket telepít. Januártól megduplázták a többszintes lakóházak által igényelhető támogatást és teljes egészében támogatják azoknak az új építésű épületeknek a napelemrendszereit is, amelyeken már kötelező az ilyen telepítése.

Nemcsak megemelték a kocsiparkolók fölé létesített napelemrendszerek támogatását, de meg is hosszabbították 2025 végéig. Az új támogatást tavaly vezették be, kísérleti jelleggel. A parkolók fölé telepített napelemrendszerek után kilowattpeakenként akár 500 eurós támogatást is lehetett igényelni, feltéve, hogy legalább 100 négyzetméteres vagy 15 kWp teljesítményű. A zöldtetők fölé, árnyékolóként létesített napelemrendszereket eddig kilowattpeakenként 150 euróval, maximum 180 ezer euróig támogatta a város, de most ezt is megemelték – olvasható a viennaoffices.at oldalon.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK