Zöldmánia

Így újulnak meg a szélerőművek

Egy svéd startupcég fából készít szélerőmű tornyokat, és ezzel csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

A svéd Modvion cég a skandináv dizájnt alkalmazza a szén-dioxid-kibocsátás leküzdésére, és fából készült erőművek építésével „nettó nulla szélerőművet” hoz létre. A vállalat nemrég mutatta be a világ legmagasabb fából készült szélturbinatornyát Göteborg közelében. A 150 méter magas építményt egy 2 megawattos generátorral szerelték fel, amely körülbelül 400 otthon energiaellátásához elegendő tiszta energiát biztosít.

Az acél – a szélturbinák tornyainak leggyakoribb anyaga – szilárdsága és tartóssága miatt kedvelt. De ahogy a tornyok egyre magasabbak lesznek, úgy lesz egyre bonyolultabb a felállításuk, mivel a hatalmas fémdarabok nehezek és nehezen szállíthatók. A magas acéltornyok a saját súlyuk elviseléséhez további erősítést igényelnek. Ehhez képest a Modvion rétegelt fa tornyai modulokból készülnek, amelyek könnyen rakhatók a teherautókra és nem igényelnek megerősítést.

Nagyobb szilárdság/tömeg arányuknak köszönhetően könnyebb az építésük, és egy kis daruval összeállíthatók, mielőtt a helyükre emelnék őket. Ragasztóval is összeilleszthetők, nem kell az acéltornyokhoz szükséges több ezer csavar, amely rendszeres ellenőrzést igényel. Vízálló festékréteg védi őket az időjárás viszontagságaitól.

A Modvion szerint a fából készült tornyok olcsóbbak, mint az acélból készültek. A költségelőny a magasabb tornyok esetén nagyobb, és az acél árának az ingadozásának sincsenek kitéve. A cég eddig csak a szárazföldön állított fel fából készült tornyokat, kisebb kiigazításokkal azonban a vállalat szerint a tengeren is használhatók lennének. Elméletileg a fából készült tornyok 1500 méter magasra is építhetők, de a jelenlegi kereslet inkább a 150-200 méteres magassághoz áll közel. A társaság szerint egy 110 méter magas acélból készült szélturbina életciklus-kibocsátása körülbelül 1250 tonna szén-dioxid, egy fából készült toronynál ez 90 százalékkal, mintegy 125 tonnára csökken.

Ha a fatornyokat le kell szerelni, azok nagy szilárdságú gerendákként új életre kelhetnek az építőiparban, ami tovább csökkenti a lábnyomukat. Becsléseik szerint a tornyok fából való építése kWh-nként körülbelül 30 százalékkal csökkenti a szélerőművek kibocsátását. Tornyonként 300 és 1200 köbméter közötti mennyiségű fára van szükség. A vállalat skandináv lucfenyőt használ, amely fenntarthatóan kezelt erdőkből származik, amelyeknél az újranövekedés meghaladja a fakitermelést – írta az euronews.com.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK