Zöldmánia

Cigiből építenek utat Szlovákiában

Naponta 18 milliárd szál cigarettát szívnak el az emberek világszerte, és ezeknek csupán a harmada kerül szemétbe, vagy hasznosítják újra.

Úttörő szerepet játszik Szlovákia a cigarettacsikkek újrahasznosításában. A pozsonyi önkormányzat hulladékgazdálkodási vállalata (Odvoz a Likvidácia Odpadu – OLO) bejelentette, hogy 2024-től új lendülettel gyűjti és hasznosítja újra a kidobott cigarettákat.

A decemberi karácsonyi vásáron már kipróbálták azokat a speciális gyűjtődobozokat, amelyeket úgy terveztek, hogy azokban a hagyományos cigarettát és a modern dohányterméket, az e-cigit is együtt lehessen gyűjteni. A tervek szerint a hulladékanyagokat az utak aszfaltozásához használják majd fel.

A terv nem innovatív, de a felhasználása világviszonylatban is újdonságnak számít. Az önkormányzat a SPAK-EKO és az EcoButt céggel együttműködve a hulladékanyagot aszfalttá alakítja. Méghozzá úgy, hogy a füstszűrőből speciális szálakat készítenek, amelyek adalékanyagként szolgálhatnak az útburkolatokra szánt aszfalt készítéséhez.

Bár Pozsony az új programmal a cigaretta újrahasznosítását szeretné növelni, nem a mostani lesz az első alkalom, hogy a szűrőket utak építésére használják fel. Az ország középső részén, Garamszentkereszten (Žiar nad Hronom) az EcoButt már épített ilyen utat, amely világviszonylatban is az első – írta a hu.euronews.com.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK