Zöldmánia

Műanyag lepte el a spanyol tengerpartokat

Több millió apró szemű műanyag pellet árasztotta el az észak-spanyolországi Galicia tengerpartjait.

A PET-granulátumot tartalmazó, egyenként 25 kilogrammos zsákok december elején zuhantak a tengerbe a Toconao nevű teherhajóról, amely több konténert is elveszített rakományából a portugál partok közelében. A zsákok közül több kiszakadt, és a lencse méretű műanyagszemcséket a tenger a partra mosta algával és egyéb tengeri törmelékkel együtt. Galicia autonóm tartományi kormánya közölte: eddig 30, a szennyezésben érintett partszakaszról tudnak.

A műanyag pellet már elérte a szomszédos Asztúria tartomány partjait is. Környezetvédők és önkéntesek százai csatlakoztak a takarítási munkálatokhoz, amelynek során átszitálják a tengerpart homokját, hogy eltávolítsák a műanyagdarabokat. „Ha a tengerben élő állatok lenyelik ezeket a mikroműanyagokat, azok az általunk fogyasztott élelmiszerekben is megjelenhetnek” – magyarázta Belén Rodríguez, a Galiza Ökológiai Védelmi Egyesület (ADEGA) munkatársa. A helyi kormány tájékoztatása szerint a granulátum nem tartalmaz toxikus anyagot.

YouTube video

Az Európai Bizottság októberben javaslatot tett a műanyag pelletek nem szándékos kibocsátásából eredő mikroműanyag-szennyezés megelőzésére, mivel évente mintegy 52–184 ezer tonna granulátum kerül a környezetbe a helytelen kezelés miatt.

A bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy a mikroműanyagok tartósan megmaradnak és nehezen távolíthatók el a természetből. Műanyag pellet található a vízben és a talajban, beleértve a mezőgazdasági földterületeket, de még az emberi testben is. Károsítja az ökoszisztémákat és a biológiai sokféleséget.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK