Zöldmánia

Számoljuk ki a vízlábnyomunkat!

Mostantól pár perc alatt kikalkulálhatjuk a vízlábnyomunkat, napi hétezer liter alatt már egész jók vagyunk.

A Finish vízlábnyom-kalkulátor segítségével – amely a Pannon Egyetem kutatóinak közreműködésével készült el – bárki ellenőrizheti, hogy egy nap alatt átlagosan hány liter valós és virtuális vizet használ el. „Egy négyfős család ma Magyarországon naponta akár 500-800 liter vizet is elfolyat a szokásos tevékenységeivel. A jó hír az, hogy a rutinok megváltoztatásával ezt lehet csökkenteni. Egy teli kád 120 liter vizet igényel, míg ha a zuhanyzó alá állunk, akkor 40 is elég. Hasonlóképpen, ha folyó vízzel mosogatjuk el az edényeinket, sokkal több vizet pazarolunk el, mint mosogatógéppel” – emelte ki dr. Galambos Ildikó, a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ vezetője.
A kézi mosogatás során átlagosan 90 liter vizet használunk el, míg a mosogatógépnek csupán mintegy 10 liter kell az edényeink megtisztításához. Vagyis alkalmanként akár 80 litert is meg tudunk spórolni. Ha csak erre az egy dologra odafigyelünk, az éves szinten 29 ezer liter vízmegtakarítást jelenthet a háztartásunkban.

„Az életmódunk és a szokásaink nagyban befolyásolják a vízfelhasználásunkat. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy ezen mindannyian könnyen javíthatunk, ha tudatosabb fogyasztókká válunk, akik a valós szükségleteik alapján szerzik be a termékeket és odafigyelnek a háztartásukra. Ezért is hoztuk létre a Finish Vízlábnyom-kalkulátort, amellyel mindannyian pontosabb képet kaphatunk a fogyasztásunkról” – mondta Szinetár Zsófia, a Finish brandmarketing-menedzsere.

A Finish Vízlábnyom-kalkulátor kérdéssora a hétköznapi tevékenységek szinte minden szegmensét lefedi, a háztartási munkáktól a fürdőszoba használaton át a kertápolási feladatokig. Továbbá számba vették azokat a virtuális vízhasználati tényezőket is, amelyekre az embereknek csak közvetetten van ráhatásuk. Idetartozik minden olyan vízigény, ami a szolgáltatásokhoz, valamint a termékek előállításához, szállításához kell.

Szinte sosem gondolunk bele abba, hogy ha például folyamatosan bővítjük a ruhatárunkat, vagy nagy mennyiségben vásárolunk ételeket, italokat, milyen mértékben járulunk hozzá a vízkészletek apadásához. Magyarországon fejenként átlagosan napi 7000-7500 liter vizet is fogyasztunk, de ennek a közel 90 százaléka láthatatlan marad számunkra.

YouTube video

Vagyis nem csupán azzal tehetünk sokat a vizeink védelméért, ha mosogatógépet használunk, kevesebb vízzel öntözünk vagy a gyümölcsöket, zöldségeket nem folyó vízzel mossuk. Az idén megfogadhatjuk, hogy a vizek érdekében néhány pólóval kevesebbet veszünk, az okostelefonunkat sem cseréljük folyton újra, nem eszünk minden nap húst és a nemzetközi szállítók helyett a helyi termelőktől vásárolunk.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK