Zöldmánia

Megválasztották Európa zöldfővárosát

A spanyolországi Valencia vette át egy évre az Európa zöldfővárosa címet az észtországi Tallinn városától.

Valencia a fenntartható turizmus, a klímasemlegesség, valamint a zöldátállás terén elért eredményeinek köszönhetően érdemelte ki a címet. A város nagy hangsúlyt fektet az emberekre, bevonják őket a környezetüket érintő döntésekbe, és hatékonyan ötvözik a környezeti kihívásokra adott válaszokat a társadalmi kihívásokkal. A városvezetés és lakói elkötelezettek a levegőminőség javítása és a természeti ökoszisztémák és a vizes élőhelyek helyreállítása iránt. Valencia az egészségesebb, fenntartható és helyi élelmiszer-termelést is ösztönzi a szomszédsági és élelmezési programján keresztül. Emellett a fenntarthatóság jegyében megadóztatják a turistákat.

Virginijus Sinkevicius környezetvédelemért felelős uniós biztos elmondta: Valencia nagyratörő fenntarthatósági stratégiája javítani fogja a lakosainak életminőségét, és támogatja őket a tervezett változások megvalósításában egy jobb jövő érdekében. Az Európa zöldfővárosa díj arra ösztönzi a településeket, hogy legyenek zöldebbek, vigyázzanak a tisztaságra, illetve javítsák lakóik életminőségét. Az Európa zöldfővárosa címet és a vele járó 600 ezer eurós díjat az Európai Bizottság hozta létre 2010-ben.

A címet minden évben az a város kapja, amely úttörő a környezetvédelmet támogató életmód kialakításában, különleges erőfeszítéseket tesz a környezet és az életminőség javítására, a fenntartható fejlődés megteremtésére. Tizenkét szempontot vesznek figyelembe, köztük a közlekedést, a zöldterületek fenntartható felhasználását, a levegő minőségét, a zajszennyezést, a hulladékkezelés és a vízgazdálkodás helyzetét, az energiafelhasználás hatékonyságát.

A címet először Stockholm kapta meg, 2010-ben, majd Hamburg, a baszkföldi Vitoria-Gasteiz, Nantes, Koppenhága, Bristol, Ljubljana, Essen, Nijmegen, Oslo, Lisszabon, Lahti, Grenoble és Tallinn következett. A címet 2025-ben a litván főváros, Vilnius viselheti.

A díjra azok a települések pályázhatnak, amelyeknek a lakosságszáma meghaladja a százezret. Amennyiben nincsen ilyen egy országban, úgy a legnépesebb település pályázhat. A következő, 2026-os pályázati ciklusra április 30-ig lehet jelentkezni.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK