Zöldmánia

Kevesebb szén-dioxid került a légkörbe

A megújuló energiaforrásoknak köszönhetően az idei év első felében 230 millió tonnával alacsonyabb volt az energiatermelés okozta károsanyag-kibocsátás. Mintha 49 millió autót vettünk volna ki a közúti forgalomból.

Az idei esztendő első fél évében a megújuló energiaforrások világszerte teljes mértékben fedezték a villamos energia iránti igény növekedését. A nap-, a szél- és a vízenergia termelése jócskán növekedett, mindez megakadályozta a fosszilis tüzelőanyag-termelés négyszázalékosra jósolt emelkedését, azaz 230 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást. Ez olyan, mintha a világ autóforgalmából egy év alatt kivennénk 49 millió benzinüzemű autót.

Az elemzéshez abból a hetvenöt országból gyűjtöttek adatot, amelyek a világ villamosenergia-fogyasztásának mintegy 90 százalékáért felelnek. A jelentés szerint az idén a tavalyihoz képest 389 terawattórával több villamos energiát használtunk fel, ami háromszázalékos keresletnövekedés.

A villamos energia iránt megnövekedett igény 77 százalékát a szél- és a napenergia fedezte, a maradék 23 százalékot a vízi erőművekből nyerték. Az elemző hozzáteszi, hogy a szél- és a napenergia olcsó, mindig egy-egy ország állítja elő saját magának, így egyszerre csökkenti a számlák összegét, illetve a károsanyag-kibocsátást.

A szennyező fosszilis tüzelőanyagok uralmának megszüntetéséhez az első lépés, hogy megfelelő mennyiségű és tiszta forrásból származó energiával elégítsük ki a világ növekvő villamosenergia-éhségét. Kontinensünk követte a globális trendeket, és egyre nagyobb mennyiségben használt szél-, valamint napenergiát, de az elhúzódó aszálynak és az orosz–ukrán háború miatti energiaválságnak köszönhetően rövid időre fellendült a szénhasználat.

A vízenergia és az atomenergia termelése jelentősen visszaesett az év első felében: utóbbi (főként a franciaországi erőművek leállása és a németországi bezárások miatt) 12 százalékkal esett vissza tavalyhoz képest. A vízenergia valószínűleg a jövőben is tiszta energiaforrás marad Európa számára, de tekintve a nyári aszályt, nem valószínű, hogy többet lehet termelni belőle, bár tavaly az Európai Unió áramtermelésének a 12 százaléka ennek volt köszönhető.

A szél- és a napenergia 2022 első fél évében az Európában észlelt hiány mintegy felét fedezte, a fennmaradó részt az újraindított szénerőművekből termelte meg a kontinens. Mindezek ellenére globálisan csökkent a szénhasználat. A fosszilis tüzelőanyag 2022 első felében az európai energiatermelés 16 százalékát adta, ami jelentős csökkenés 2015-höz képest, amikor az EU villamosenergia-termelésének a 25 százalékát tette ki – írta a hu.euronews.com.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK