Zöldmánia

A lakáshitelnél előnyt jelentenek a zöldcélok

A fogyasztóbarát lakáshitel átalakításáról döntött a Magyar Nemzeti Bank. A hitelintézetek jutalmazzák a zöldlakáscélt, az energiahatékonyságot javító célokat választó ügyfeleket.

A fogyasztóbarát minősítés a jegybank által kitalált tanúsítvány: a pályázati feltételeknek megfelelő konstrukciókra használhatják a pénzintézetek a kérdéses minősítést, ami minőségi garanciát is jelent az ügyfelek felé.

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) már 2017-től elérhető a hazai hitelpiacon, azóta többször finomítottak a feltételeken. A Magyar Nemzeti Bank azonban újabb módosításokat jelentett be. A zöldlakáscélok fontosságát még inkább előtérbe helyezte az energiaárak átalakulása, a rezsiszabályok módosulása. Az MNB törekszik a fogyasztóbarát keretrendszert is úgy átalakítani, hogy az elősegítse a zöld célok elterjedését.

A hazai lakásállomány energetikai megújulásának elősegítése érdekében az MNB az MFL-keretrendszer zöldirányú továbbfejlesztése mellett döntött. Ennek jegyében 2023 áprilisától a zöldcéloknak megfelelő fogyasztóbarát lakáshitelekre a hitelintézet nem számíthat fel folyósítási díjat, továbbá a bank a zöldcélok megvalósulásának ellenőrzésével kapcsolatban sem számolhat fel díjat, egyéb költséget. Ennek jegyében az energetikai tanúsítvány költségét egy alkalommal a hitelintézetnek kell átvállalnia. Emellett a bank kamatkedvezményt is biztosíthat a standard feltételekből a zöldcél elérésekor.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK