Zöldmánia

Előretörnek a megújuló energiaforrások

A következő öt évben annyi megújuló kerül a piacra, mint amennyi az ezt megelőző húsz évben – legalábbis a Nemzetközi Energiaügynökség szerint. Úgy vélik, hogy a növekvő energiaárak és a klímaváltozás rákényszeríti az országokat a változásra.

A Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint a megújuló energiaforrások telepítése igencsak felgyorsul a következő években, és a szervezet arra számít, hogy a zöldenergia megelőzi a szenet, 2025 elejére pedig a világ legnagyobb villamosenergia-forrásává válik. A jelentés szerint a globális megújulóenergia-kapacitás 2022 és 2027 között 2400 gigawattal növekszik majd, ami megegyezik Kína mai teljes energiatermelő kapacitásával. Vagyis a növekedést 30 százalékkal magasabbra becsülik, mint az egy évvel ezelőtti előrejelzésükben.

Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója szerint a megújuló energiaforrások telepítésének folyamatos felgyorsítása kritikus fontosságú ahhoz, hogy megmaradjon a lehetőség a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozása előtt. A legtöbb energiaforrás, köztük az olaj, a földgáz és a szén árának emelkedése világszerte felpörgette az inflációt, és rávilágított arra, hogy Európa korábban túlzott mértékben támaszkodott az oroszországi olaj- és földgázimportra. Nem véletlen, hogy az energiabizonytalanság Európában váltotta ki a legnagyobb hatását.

Májusban az Európai Bizottság az orosz invázióra válaszul kiadta REPowerEU nevű tervet, amely felvázolja, hogy az Európai Unió hogyan tervezi az energiafelhasználás csökkentését, a megújuló energiaforrások fellendítését és a fosszilis tüzelőanyag-készletek diverzifikálását annak érdekében, hogy a kontinens elszakadjon az orosz importtól. A terv magában foglalja az orosz függés megszüntetésére vonatkozó kötelezettségvállalásokat 2027-ig, valamint az energiamixben a megújuló energiaforrások arányának 45 százalékra emelését.

A meglévő, uniós országok által meghatározott éghajlati ambíciókkal együtt az Nemzetközi Energiaügynökség jelentése azt jósolja, hogy 2027-ig Európa kétszer annyi megújulóenergia-kapacitást épít majd be, mint az előző öt évben. A két éllovas Németország és Spanyolország lesz, amelyek a közelmúltban több megújulóbarát rendelkezést vezettek be a növekedés ösztönzése érdekében. A megújulók növekedését azonban nem egyedül Európa hajtja. Kína 14. ötéves terve szerint, amelyet hivatalosan 2021 márciusában hagyott jóvá, az ország a következő öt évben az összes tervben foglalt új megújulóenergia-kapacitás mintegy felét fogja beépíteni. Emellett az Egyesült Államokban a Biden-kormányzat által az év elején elfogadott inflációcsökkentési törvény valószínűleg jelentős növekedést eredményez a megújuló energiaforrások terén – írta az nrgreport.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK