Zöldmánia

Szigorítják a németországi autózást?

Egy új tanulmány szerint Németország a korábban véltnél csaknem háromszor több szén-dioxid-kibocsátást takaríthatna meg az autópályákon bevezetett sebességkorlátozással.

A Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (UBA) adatai szerint a német autópályákon – ahol jelenleg nincs sebességlimit – 120 kilométer/órás korlátozással évente mintegy 6,7 millió tonnával lehetne csökkenteni a személygépkocsik és a könnyű haszongépjárművek szén-dioxid-kibocsátását. Egy korábbi, más módszertannal készült tanulmányban azzal számoltak, hogy a korlátozás 2,6 millió tonnás csökkenést eredményezne.

A közlekedési minisztérium szerint a tanulmány azt is kimutatta, hogy az általános sebességkorlátozás a forgalom autópályákról a mellékutakra való áthelyeződéséhez vezetne, ami a városokban és a vidéki utakon több forgalmi dugót és balesetet eredményezne, a lakosok számára pedig több zajjal és környezetszennyezéssel járna.

Mivel Németország célja, hogy 2045-re szén-dioxid-semlegessé váljon, az új eredmények fokozzák a liberális FDP párt által vezetett közlekedési minisztériumra nehezedő nyomást, hogy fokozza szén-dioxid-csökkentési programját abban az ágazatban, amely eddig a leglassabban mérsékelte a kibocsátást.

A 2022-es üvegházhatás-csökkentési cél eléréséhez az ágazat kibocsátása nem haladhatta volna meg a 138,7 millió tonna szén-dioxid-egyenértéket. Az UBA márciusban jelenti majd be, hogy az ágazat teljesítette-e ezt a célt, bár novemberben figyelmeztetett, hogy semmi nem utal arra, hogy ezt sikerült volna elérni. A németországi közlekedés 2021-ben mintegy 148 millió tonna szén-dioxidot bocsátott ki, ez mintegy 3 millióval marad el a céltól.

A közlekedési minisztérium szerint a programja a következő években mintegy 13 millió tonnával csökkenti a kibocsátást, ez pedig kompenzálja a 2021-es céltúllépést. Ám a környezetvédők úgy vélik, hogy a program nem megy elég messzire, és sürgetik a kormányt, hogy vezessen be sebességkorlátozást az autópályákon – írta az nrgreport.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK