Zöldmánia

Rekordokat dönt az Antarktisz

Rekordalacsony szintre süllyedt az Antarktisz körüli tengeri jég felülete. Ennek a kiterjedése várhatóan még csökken, mielőtt az idei nyári olvadási szezon véget ér.

Az éghajlatváltozás hatása az északi-sarkvidéki tengeri jég olvadásában egyértelműen kimutatható az 1979-ig visszanyúló feljegyzésekből. Azonban az antarktiszi jég évről évre sokkal változékonyabb, ami eddig megnehezítette a globális felmelegedés következményeinek észlelését.

Az antarktiszi tengeri jég csökkenése az elmúlt hat évben azt jelzi, hogy az óceánban jelenleg tapasztalható rekordmennyiségű hő és az időjárási mintákban bekövetkezett változások hatására az éghajlati válság itt is megmutatkozik. A szakértők egy ideje aggódnak a helyi jég miatt, a klímamodellek már 2014-ben azt sugallták, hogy a kontinensen található óriási nyugat-antarktiszi jégtakaró pusztulásra van ítélve.

A tengeri jég egyre nagyobb mértékű csökkenése miatt a hullámok elérik a jégtakarókat és a gleccsereket, felgyorsítva szétesésüket és olvadásukat. Egy nemrég készült tanulmány a nyugat-antarktiszi jégtakaró fokozatos pusztulását jelezte előre arra az esetre, ha a globális átlaghőmérséklet-emelkedés meghaladná az 1 Celsius-fokot, ami már meg is történt. Ezzel együtt a tenger szintje 4 métert emelkedhet.

Az amerikai Országos Hó- és Jégadatközpont tudósai is új rekordot mértek. Elmondásuk szerint az antarktiszi tengeri jég kiterjedése február 13-án 1,91 millió négyzetkilométerre csökkent, ami a korábbi, 2022. február 25-i rekordnál is alacsonyabb. A tengeri jég az antarktiszi nyár folyamán elolvad, majd az ősz beköszöntével ismét gyarapodásnak indul. A központ kutatói szerint az elmúlt években február 18.és március 3. között mérték az éves minimumot, így további csökkenés várható.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK