Zöldmánia

Így változott a Föld hőmérséklete

Az Észak-arizonai Egyetem kutatói által készített elemzés szerint egészen addig, míg az ipari forradalommal meg nem kezdődött a jelenleg is tartó trend, addig csökkent a Föld hőmérséklete.

A holocén, vagyis a 11 700 éve kezdődött, a jégkor vége utáni, jelenkorunkig tartó földtörténeti kor hőmérsékleti viszonyainak rekonstrukciói során a kutatók azt tárták fel, hogy a több ezer évvel ezelőtti időszakban az ipari forradalom előttinél melegebb volt, vagyis egy kismértékű lehűlés zajlott éppen, ami egészen az 1800-as évek közepéig tartott.

Jó néhány olyan kutatási eredmény van, amely a holocén különböző klímaösszetevőinek változásait vizsgálja, mint például az óceán, a jégborítás, a szárazföld által elnyelt és kisugárzott hő, a különböző légköri tényezők, mint a vulkánkitörések vagy épp az üvegházgázok mennyisége. A jégfuratok, az üledékek vagy épp az élővilág különféle elemei megőrizték ezeket az adatokat, és ezeken túl a klímára ható erőket is számba vette a most elkészült tanulmány.

A kutatók arra jutottak, hogy bolygónk mintegy 6500 évvel ezelőtt volt a legmelegebb a jégkor óta, és azóta fokozatosan esett az átlaghőmérséklete, egészen az 1800-as évekig. A változás nem nagy, a kutatók szerint talán ha 1 Celsius-fokos lehetett, vagyis ennyit hűlt az ipari forradalom előtti 6500 évben a klímánk. Ez azt is jelenti, hogy a klímaváltozásban már felülmúltuk ezt a 6500 évvel ezelőtti értéket, visszafordítva 6500 év trendjét röpke 150 év alatt.

A munka jelentősége nem is abban rejlik, hogy megtudjuk, hány fok volt 6500 éve, hanem abban, hogy ezzel a jövőt kivetítő klímamodelleket vizsgáztassuk. „A klímamodellek az egyedüli forrásai jelenleg a részletes, számszerű előrejelzéseknek, így a pontosságuk kritikus abban, hogy megfelelő döntéseket hozhassunk a jövőnket illetően a klímaváltozás ellensúlyozására” – tette hozzá Darrell Kaufman, a kutatás vezetője. A most kapott eredmények pedig arra utalnak, hogy a modellek alulbecslik azokat a fontos tényezőket, amelyek jelentősen hatnak a felmelegedésre – írta az ng24.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK