Zöldmánia

Így lehetne fenntartható a bankolás

Egymás után jelennek meg a világ legnagyobb bankjainak újrahasznosított PVC-ből készült bankkártyái, amelyek alternatívát kínálnak az ügyfeleknek a környezetkárosító plasztikdarabokkal szemben.

Bár egy bankkártya az alacsony súlya miatt minimális műanyaghulladék keletkezésével jár, ha hozzátesszük, hogy a világon évente nagyjából 6 milliárd plasztikkártyát bocsátanak ki a pénzintézetek, máris értelmet nyer a fenntartható megoldások terjedése.

Decemberben a Santander, januárban pedig a NatWest jelentette be, hogy bankkártyákat újrahasznosító automatákat vezet be a brit piacon. Az ügyfelek beledobhatják a lejárt kártyákat, így azok nem okoznak évtizedekig környezeti károkat műanyaghulladék formájában.

A NatWest becslései szerint a szigetországban 2017 óta 380 tonna hulladék termelését idézték elő a műanyag bankkártyák. A cél, hogy az automaták segítségével csökkentsék ezt a mennyiséget. Hasonló újrahasznosításos kártyamegoldása van már a Mastercardnak, a Danske Banknak és a Bank of Americának is. Magyarországon az OTP és a Gránit Bank is kínál fenntartható bankkártyákat.

A környezetbarát kártyák látszólag jelentős környezeti terhelést oldhatnak meg, kivéve, ha a mobilfizetés lehetőségeire is gondolunk, ugyanis ekkor az ügyfelek fizikai helyett virtuális kártyát igényelhetnek. Emiatt vannak, akik hibás lépésnek ítélik meg az újrahasznosított kártyák bevezetését, mivel azokat ugyanúgy le kell gyártani, tárolni, illetve szállítani. Így fordulhat elő, hogy egy 100 százalékban újrahasznosított kártya csak 40 százalékkal kevesebb károsanyag-kibocsátást eredményez a teljes folyamat során. A Treecard például a fából készült bankkártyákban hisz.

Ezért a szakértők szerint hatékonyabb lenne, ha átugranánk egy lépcsőfokot, és fenntartható plasztik helyett egyből a virtuális kártyákra és digitális pénztárcákra váltanánk. Az újrahasznosított műanyaggyártás és a ráépülő fenntarthatósági marketing helyett a mobilfizetés terjesztésért lenne érdemes kampányolni – írta a makronom.mandiner.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK