Zöldmánia

Kínában komolyan veszik a klímaváltozást

Kínában megkezdte a működését az ország első sivatagi nap- és szélenergiafarmja, amely becslések szerint másfél millió háztartást lát majd el tiszta energiával.

Mivel az olajra és a szénre továbbra is szükség van az energiamixben, így az ázsiai ország azt teszteli, hogyan lehet megkötni a termelés miatt a légkörbe kerülő szén-dioxidot.

Ennek érdekében megkezdődött az ország első tengeri szén-dioxid megkötési projektje. Az Enping 15-1 olajfúró platformra elhelyezett szerkezet a Dél-kínai-tengeren található, nagyjából 200 km-re Sencsen városától. A karboncsapda működése annyiból áll, hogy a kiszűrt káros anyagot egy föld alatti, kupola alakú szerkezetbe pumpálják vissza, ami nagyjából 800 méterrel a felszín alatt található. A projekt éves szinten nagyjából 1,5 millió tonna szén-dioxidot szűr majd ki a légkörből, ami 14 millió fa elültetésének felel meg.

Az ázsiai országnak nem ez az egyetlen ilyen projektje, a China Energy Investment Corporation Csiangszu tartomány keleti részében található szénerőműben is bekapcsolnak egy hasonló rendszert, ami már kibocsátáskor megköti és tárolja a szén-dioxidot. Ez évente újabb 500 ezer tonna káros anyagot köthet meg. A szén-dioxidot Kína valószínűleg továbbértékesíti, amely akár üdítőkbe is bekerülhet – írta a 24.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK