Zöldmánia

Még nem tökéletesek a lebomló zacskók

A Greenpeace és a Humusz Szövetség áprilisban indított kísérletében 45 nap alatt egy bomlott le teljesen a hazai élelmiszer-üzletláncokban beszerzett, lebomlóként árult zacskók közül.

Az első szakaszához érkezet a Greenpeace és a Humusz Szövetség közös kezdeményezése, amelyben lebomlóként kínált műanyag zacskókat komposztálnak, hogy megvizsgálják, a zacskók valóban lebomlanak-e, és ha igen, akkor mennyi idő alatt.

„Másfél hónappal a kísérlet kezdete után azt tapasztaltuk, hogy ennyi idő alatt az otthoni komposztálásra alkalmasnak jelölt zacskók döntő része nem bomlott le, a lebomlási folyamat viszont megkezdődött” – mondta Szabó György, a Humusz Szövetség nulla hulladék programjának vezetője, aki hozzátette, hogy a vastagabb zacskón még kivehető maradt a vonalkód, a logó, de már az is foszladozott és könnyen szakadt.

A zacskók között jelentős különbséget lehetett tapasztalni: míg az Aldi vékonyfalú zacskója teljesen eltűnt, addig az Auchan és SPAR hasonló tasakjaiból kis foszlányok maradtak. Ugyanakkor a Tesco vékony zacskójából egy jelentősebb darab nem bomlott le, a SPAR vastagabb, otthoni komposztálásra javasolt zacskója pedig szétfoszladozott, de viszonylag ép maradt.

A zacskókat a szövetség és a Greenpeace munkatársai április 21-én helyezték el a Humusz Szövetség komposztálójában. A kísérlet során olyan műanyag zacskókat tesztelnek, amelyeket otthoni komposztálásra alkalmas jelöléssel láttak el.

A komposztba került zacskók bomlását a két zöldszervezet most ellenőrizte először, miután letelt a vizsgálatban megjelölt 45 nap. Ezután a projekt indulásához képest 3, 6, valamint 12 hónap után vizsgálják meg újra, hogy mi történik a zacskókkal a komposztálóban.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK