Zöldmánia

Másodpercenként tűnnek el a világ erdői

A világ egy év alatt egy Svájc nagyságú trópusi esőerdőt veszített, áll a Világerőforrás Intézet (World Resources Institute) 2022-es jelentésében.

A természetes erdőtüzeken túl a szándékos égetés és kivágás miatt öt másodpercenként egy futballpálya nagyságú erdőterület semmisül meg.

Brazília, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Bolívia tájain a legnagyobb a pusztítás, de gyorsul az üteme más országokban is, Ghánában 71 százalékkal nőtt egy év alatt a kivágott erdők területe. A természetkárosítás ilyen szinten a földi élet egészét változtatja meg.

Frances Seymour, a jelentés vezető elemzője szerint az erdőirtás a közeli területeken is azonnali hőmérséklet-emelkedést okoz, ami megduplázza a felmelegedést serkentő folyamatokat, és a klímaváltozás ütemét gyorsítja globális szinten is. Az ember létét is fenyegeti, ha nem marad erdő.

Európa világszinten élen jár az erdőirtás elleni küzdelemben, de a civilizációs fejlődés a legtöbb erdőséget már kipusztította. A megmaradt kevés társulást az egyre gyakrabban tomboló bozóttüzek fenyegetik – írta a hu.euronews.com.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK