Zöldmánia

Ezért is érdemes Prágába utazni

Gáztól és széntől független új városrészt épít Prága, saját központtal, egy szennyvíztisztítóból származó hő- és hideghő felhasználásával.

Prága klímasemleges, azaz gáztól és széntől független városrészt épít a központjához közeli legnagyobb barnamezős területen. A százhektáros Bubny-Zatory projekt alapja egy tanulmány, ami a bubencsi központi szennyvíztisztító telepre tervezett Energocentrum hő- és hideghő felhasználásával számol, vagyis szennyvíz felhasználásával, nagy teljesítményű hőszivattyúkkal termelnek majd hőt. A tanulmányt már jóváhagyta a városi tanács. A projektet, amely a Císařský ostrovban tisztított szennyvíz hőjét használja fel mintegy két éve fejlesztik.

„A tisztítótelepet másodpercenként három köbméter szűrt szennyvíz hagyja el, amelynek a hőmérséklete még a leghidegebb hónapokban is több mint tízfokos – magyarázta Petr Hlaváček, Prága első alpolgármestere. – Ezt a vizet felhasználhatjuk a város egyharmada hőellátásának biztosítására. Dániában és Svédországban már évtizedek óta sikeresen alkalmazzák ezt a módszert. Ráadásul a szennyvíz az egyetlen olyan nyersanyag, amelyből Prágának mindig lesz elég.”

Az Energocentrumot a leendő városrész most épülő közponja, a Moldvai Filharmónia fűtésére és hűtésére is használhatják majd. Bubny-Zatory 2040-re készül el, a száz hektáron 11 lakásban 25 ezren laknak majd. Mivel egy rozsdaövezeti beruházás műszakilag és jogilag is bonyolultabb egy hagyományos építkezésnél, Prága részletes tervet készíttetett az ellátó hálózatok és a műszaki infrastruktúra elhelyezésére – írta a player.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK