Zöldmánia

A klímaváltozás nem tesz jó az allergiásoknak

Virágzik a parlagfű, így a pollenre érzékenyek már számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére. Ráadásul a klímaváltozás hosszabbá és intenzívebbé teszi a pollenszezont.

A parlagfűpollen-intenzitást jelentősen befolyásolja az augusztusi, szeptemberi időjárás. A pollenterhelést a tartós, esős időszakok átmenetileg visszavethetik, de a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt. A központ előrejelzése szerint a szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható.

A parlagfű terjedése ellen a leghatékonyabban felmagzás előtt, bimbós vagy virágos állapotában végzett kaszálással lehet védekezni, ami a földhasználóknak jogszabályban előírt kötelezettsége. Lakóhelyhez kötődő környezetben észlelt parlagfüves területeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vagy a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület oldalán keresztül lehet bejelenteni.

A magyar lakosság 20-30 százaléka küzd valamiféle allergiával, a számuk évente 2-3 százalékkal emelkedik. Ez az érték a fejlett országok adatait ismerve nem is túl magas, ez az arány nyugatra 40 százalék is lehet. A statisztikák szerint a parlagfű a legelterjedtebb allergiát okozó növényünk.

egközelítőleg 2-2,5 millió ember küzd valamilyen mértékben parlagfű-allergiával Magyarországon.
A klímaváltozás sem kedvez a helyzetnek, mert az emelkedő hőmérséklet és az atmoszféra növekvő szén-dioxid-koncentrációja intenzívebbé és hosszabbá teszi a pollenszezont. Az allergiaszezon ma 10 nappal hosszabb, mint 1990-ben. A felkészülés érdekében a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) térképes előrejelzése az idén is segíti az allergiásokat, így könnyebben felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére – írta a magyarmezogazdasag.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK