Zöldmánia

Számítógéppel fűtik majd a debreceni uszodát

Az ország legerősebb szuperszámítógépe, a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán működő Komondor hulladékhőjével fűtik majd az ottani sportuszodát.

Papp László, Debrecen polgármestere a 21. század egyik legnagyobb kihívásának a tiszta energia hosszú távú biztosítását nevezte, ezt szolgálja a Komondor szuperszámítógépet működtető Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), a Debreceni Egyetem, az önkormányzat és a helyi sportcentrum együttműködése, amelynek eredményeként az országban egyedülálló módon a számítógép hulladékhőjével fűtik a sportuszodát.

Négy hónap alatt elkészül az a 380 méter hosszú csővezeték a hozzá kapcsolódó vezérlőegységekkel, amelyen keresztül eljut a hulladékhő az uszodába. Jelezte ugyanakkor, hogy a városi távhőhálózatról sem kapcsolják le az uszodát, így szükség esetén azt kiegészítő fűtésként tudják használni. Az idei fűtési szezon második felétől 2025. december 31-ig pilotprojektként működik a rendszer, térítésmentesen kapják a számítógép hulladékhőjét, a továbbiakról pedig a KIFÜ-vel egyeztetnek.

Bács Zoltán, az egyetem kancellárja innovatív megoldásnak nevezte az eljárást, ugyanis egyrészt a szuperszámítógép hulladékhőjét tudják hasznos hőként felhasználni, másrészt – miután a hőt elvezetik – nem kell külön energiát felhasználni a számítógép visszahűtésére.

Évente 160 millió forintba kerül a sportuszoda energiaellátása. Ennek 30 százalékát tudja biztosítani a Komondor szuperszámítógép a jelenlegi kihasználtsága mellett, ám amint az utóbbi eléri kapacitása teljes hasznosítását, az uszoda teljes energiaigényét biztosítani tudta.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK