Zöldmánia

Spanyolországban sem lesz könnyebb a repülés

A dél-európai országban az új kormány betiltaná azokat a belföldi repülőjáratokat, amelyeknek van megfelelő vasúti alternatívájuk.

Franciaországban májusban tiltották be azokat a belföldi repülőjáratokat, amelyek kevesebb mint két és fél órás vonatozással helyettesíthetők. Többek között Párizsból Bordeaux-ba sem lehet már repülőgéppel utazni.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a baloldali Sumar párt október végén megállapodott az új kormánykoalíció létrehozásáról, és megegyezett a légi forgalom korlátozására vonatkozó javaslatról is. „Spanyolországnak zöldforradalomra van szüksége. Vezető szerepet kívánunk betölteni a megújuló energiák területén. Nincs B bolygó. A környezet a gazdaság jövője” – mondta Yolanda Díaz megbízott alelnök.

Csak azokat a légi járatokat törlik, amelyek kevesebb mint két és fél órás vonatúttal helyettesíthetők. Egy tanulmány szerint 11 légi útvonal egyszerű megszüntetésével a belföldi járatok károsanyag-kibocsátása a spanyol szárazföldön 30-40 százalékkal, az ország légi közlekedésének az egészére vonatkozó károsanyag-kibocsátás pedig 10 százalékkal lenne csökkenthető.

Az intézkedés többek között a Madrid és Barcelona, Alicante, Málaga, Pamplona, Santiago de Compostela és Valencia, valamint a Barcelona és Valencia közötti járatot érintheti. Hogy mikor lép hatályba a rövid távú belföldi járatokra vonatkozó tilalom, az még nem ismert – írta a turizmus.com.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK