Zöldmánia

Egyre többet termelnek a naperőművek

Magyarország hamarosan eléri a 2030 végére tervezett 6000 megawattos kapacitást. Ennek érdekében a kormány 2024 elején elindítja a Napenergia Plusz Programot is.

Az idén november elejéig ipari naperőművekben közel 3300, a háztartási méretű napelemes rendszerekben pedig több mint 2200 megawatt beépített teljesítmény csatlakozott a hazai villamosenergia-hálózatra. Az összes naperőművi kapacitás tehát már meghaladja az 5500 megawattot.

Az idei első tíz hónapban végbement bővülés alulról súrolja az 1500 megawattot, a 2023-as teljesítménynövekedés így szinte teljes bizonyossággal több mint másfélszeresen múlja majd felül a tavalyi rekordévben elért gyarapodást. Az 50 kilowatt alatti rendszerekből a korábban 2030-ra várt 200 ezres darabszámhoz képest már most több mint 245 ezer üzemel hazánkban.

Az előzőleg a következő évtized elejére megcélzott 6000 megawatt fotovoltaikus teljesítmény akár már jövőre termelésbe állhat Magyarországon. A kormány a zöldenergia további hasznosítása érdekében 2024 elején elindítja a modern napelemes és tárolói rendszerek telepítését ösztönző Napenergia Plusz Programot. A 75 milliárd forintos keretösszegű pályázatban vissza nem térítendő támogatást kapnak majd a családok.

Január közepétől igényelhetnek forrást a hazai vállalkozások is a villamosenergia-rendszer rugalmasságát fokozó fejlesztéseikhez. A cégek a napokban közzétett felhívás 62 milliárd forintos keretéből beruházási támogatást és bevételkompenzációt nyerhetnek el. A legkésőbb 2026 májusáig kiépülő ipari energiatárolók több mint hússzorosára növelik a jelenleg mintegy 20 megawattos hazai kapacitást – írta a vg.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK