Zöldmánia

A melegrekordok éve lesz az idei?

Még csak január eleje van, de máris legalább nyolc európai országban jegyeztek fel melegrekordot. A klímakutatók szerint szélsőséges eredményekről van szó, amelyekhez foghatót még nem tapasztaltak.

Maximiliano Herrera éghajlatkutató összesítette az Európa-szerte gyűjtött adatokat, és megállapította, hogy többek között Lengyelországban, Dániában, Hollandiában, Lettországban, Litvániában, Fehéroroszországban és Csehországban is rekordhőmérsékletet mértek januárban.

A lengyelországi Korbielówban a szokásos 1 helyett 19 fokot mutattak a hőmérők, ami magasabb a májusban megszokott 18-nál is. A csehországi Javorníkban az évnek ebben az időszakában általában 3 fok körül alakul a hőmérséklet, de itt 19,6 fokot mértek. Németországban december 31. és január 2. között országszerte csaknem 950 helyi rekord dőlt meg a kisebb mérőállomásokon. Észak-Spanyolországban sem volt kivétel: a hőmérő higanyszála majdnem 25 fokig kúszott Bilbaóban. Nem csoda, ha a dél-európai országban előre félnek a nyártól.

Herrera emlékeztetett a 2022. júliusi európai hőhullámra, amely mindegy tizenöt országban éreztette a hatását. Hozzátette: ez a jelenség az első olyan a kontinensen, amely az Észak-Amerikában az idén tapasztalt szélsőségekhez hasonlítható.

Alex Burkill, a Met Office vezető meteorológusa elmondta, hogy Afrika nyugati partjainál kialakult egy meleg légtömeg, amely átvonult Európán, és Dániában, Csehországban, valamint nagyjából egész Németországban rekordokat meghaladó januári hőmérsékletet okozott. Scott Duncan meteorológus hozzátette, hogy ha mindehhez a szokatlanul meleg tengerfelszínt is figyelembe vesszük, végképp nem meglepő a hőmérséklet emelkedése.

A klímakutatók megjegyzik, hogy a rendhagyó hőhullámok a globális felmelegedés miatt egyre gyakoribbá és szélsőségesebbé válhatnak – írta a hu.euronews.com.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK