Zöldmánia

Már a villámokkal is vannak gondok

Egyre többet villámlik a Magas-Alpokban, az elmúlt évtizedekben a villámszezon erősebb lett, és hamarabb is indult.

Az éghajlatváltozás miatt megduplázódott a villámcsapások száma a Keleti-Alpok magaslati területein 1980 óta – írja egy innsbrucki kutatócsoport. A tudósok aláhúzták: a klímaváltozás miatti hőmérséklet-emelkedés befolyásolja a zivatarok és a villámok gyakoriságát.

Thorsten Simon kutató elmondta, az elemzéseikből kiderült, hogy az éghajlatváltozás miatt emelkedő hőmérséklet tovább növeli a zivatarok és a villámlások gyakoriságát. Hozzátette: a kutatócsoportot is meglepte, hogy ez a trend ennyire összhangban van az éghajlati rendszer globális változásaival.

Az innsbrucki tudósok szerint 1980 és 2019 között a Magas-Alpokban zajlottak a legnagyobb változások. Ezeken a területeken erősebb a villámszezon, és egy hónappal korábban köszönt be. Az Alpok északi és déli peremén is hasonló a helyzet, míg a magashegység körüli sík területeken nem figyelhető meg ilyen tendencia.

Nemrég magyar kutatók is a villámokat helyezték a kutatásaik középpontjába, hogy megfigyeljék a globális villámtevékenység változásait.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK