Zöldmánia

Így spórolhatunk a kocsimosáson

A klímaváltozás hatására Magyarországon is ugrásszerűen növekszik a forró napok száma, ami miatt egyre több helyen kell bevezetni időszakos vízkorlátozást.

A kényszerintézkedés a vízközműhálózatról üzemeltetett autómosókat is érinti, így sok település lakói már most azon kaphatják magukat, hogy nem tudják megtisztítani a járműveiket. Mindeközben az energiaárak emelkedésével nagyságrendekkel drágább is lesz az autómosás a vizes technikával. A jövő a nanotechnológiás módszeré, amely lehetővé teszi, hogy egyliternyi folyadékkal lemossunk egy kocsit.

Bár néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt, hogy a hőség és a szárazság miatt Magyarországon is korlátozzák a vízfogyasztást, ez mára valóság lett. Az idén júliusban a megnövekedett ivóvízigényre tekintettel 15 Budapest környéki agglomerációs településen vezették be az intézkedést, azaz tilos volt a házi kertek és közparkok locsolása reggel 6 és este 11 óra között, az utak, járdák vízzel mosása, az automata öntözőberendezések működtetése, az úszómedencék feltöltése és az autók tömlős mosása.
Minden bizonnyal Nyugat-Európához hasonlóan is drágulni fog a víz, ami pluszterhet ró a cégekre. Ehhez társul, hogy míg ha egy autómosónak 100 ezer forint volt az áramszámlája korábban, az most valahol 500 ezer és 1 millió forint között mozog. A gépek és a felhasznált vegyszerek ára pedig szintén emelkedik.
A szolgáltatók ezt minden esetben áthárítják a felhasználókra, ami azt eredményezi, hogy a vizes technikájú autómosók luxussá válhatnak, és nagyon gyorsan rendkívüli áremelkedést tapasztalhatnak a sofőrök.

Pedig az autómosók esetén létezik olyan alternatíva, ahol a felhasznált víz 99 százalékát meg lehet spórolni. Egy hagyományos autómosó 100-150 liter vizet használ el egy mosásához, ami ugyanennyi szennyvizet jelent. A Greenline Clean által alkalmazott nanotechnológia ezzel szemben lehetővé teszi, hogy egyliternyi folyadékkal lemossunk egy kocsit, ráadásul 3-4-szer kevesebb áramot is fogyaszt, mindamellett, hogy a felhasznált alapanyagok 99 százalékban lebomlanak.

YouTube video

A nanotechnológia esetén kézzel takarítják a kocsikat, ami alaposabb és kíméletesebb, mint gépi, mégis nagyjából ugyanannyi időt vesz igénybe. A technológia ráadásul házhoz megy: időspórolásra vágyóknak megoldást jelenthet az applikációs megoldás, amelyen keresztül nemcsak helyszínre lehet rendelni a szolgáltatást, de azt is megmutatja, hol található a legközelebbi nanotechnológiás mosó.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK