Zöldmánia

Folytatódott a nagyszabású faültetési program

A Pilisi Parkerdő több mint kétmillió facsemetét ültetett az idén, és az erdőmegújítás, valamint az erdőtelepítés keretében több száz hektáron végzett csemeteültetési és magvetési munkálatokat.

Az idei erdőszerkezet-átalakítások, erdőfelújítások és erdőtelepítések során több mint 930 ezer csemetét ültetett a parkerdő, valamint 21 tonna makkot (tölgy és cser) is elvetett. Emellett mintegy 2600 hektáron teljesítette a folyamatos erdőápolással kapcsolatos feladatokat.

Az idős erdők megújítása érdekében 240 hektáron végeztek csemeteültetést vagy makkvetést, ebből 105 hektáron erdőszerkezet-átalakításra is sor került: az idegenhonos, például akác- vagy feketefenyő-állományok helyére őshonos fafajokat, jellemzően kocsánytalan tölgyet, csertölgyet, hazai nyárfajokat és más elegyfafajokat ültetett a társaság.

A Pilisi Parkerdő ezenkívül a saját területén 20 hektárral növelte az erdők területét új telepítéssel. Ezt egészítették ki az idegen területen, megbízások alapján végzett erdőtelepítések és fásítások. Gödön például csaknem háromszázezer, Pápán majdnem negyvenezer, Budapesten, a Nemeskéri úton húszezer csemetét ültetettek.

Mindezek mellett a társaság részt vállalt a VárosFa elnevezésű településfásítási programban, amelyben tizenhét településen majdnem ezer sorfát ültetett el a helységek önkormányzataival együtt. Hogy Budapesten is egyre több fa legyen, arról a Westend és a Woodapest gondoskodott, és a Mol-Új Európa Alapítvány Neked Zöldül programja keretében is több fát ültettek el a települések.

(MTI, fotő: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK